Vince-napi borverseny


Temerinben mindig nagy becsben tartották a bort. Nagyapáink idejében nem volt udvar, ahol ne szorítottak volna helyet egy-két „kvadrát” szőlőnek. De a „gang” oldalát is felfuttatták szőlővel, melynek árnyékában jólesett elfogyasztani a főként vörös szlankából nyert nedűt. A háztáji bortermelést a nagy parasztporták kettészelésével, új utcák nyitásával lehetetlenítették el. Mára azonban ezen a helyzeten sikerült változtatni.

A Temerini Kertbarát-kört létrehozó borkedvelők ugyanis megállították a borkultúra zuhanórepülését a településen, sőt, szélesebb térségben is.

Úgy kezdődött, hogy a kilencvenes évek közepén, kedd esténként, először családi házaknál, összejöttek a háztáji bort készítők. Kóstolgatták, bírálgatták egymás borait. De csakhamar kinőtték a házi borkóstoló adta kereteket. Összejöveteleik eredményeként előadássorozat indult be a legnevesebb hazai és magyarországi borszakértők részvételével, úgy hogy mind többet írtak róluk az újságok.

Közben a borkóstolók és szőlőt telepítők tábora egyre gyarapodott és a bor visszanyerte méltó helyét a családi asztalon.

Borászaink elkerültek a rangos vidéki és külföldi borversenyekre, ahonnan érmek sokaságával tértek vissza. Bizonyítva azt, hogy a temeriniek törekvése nem volt hiábavaló, hogy ezen a zsíros talajú dél-bácskai településen a kukorica és a cukorrépa mellett a kiváló bor is megteremhet.

1998 óta a Kertbarátkör minden évben megszervezi az immár nemzetközi hírnévnek örvendő Vince-napi borversenyt és borkóstolót, ezt megelőzően pedig - mintegy főpróbaként - a Márton-napi újborkóstolót.

Ma már a temerini katolikus plébánia részére borászaink készítik a misebort, amelyet minden temerini borral együtt János-napkor szentel meg az esperes atya.

A Temerini Kertbarátkörnek ma már három okleveles borbírálója van. Dr. Dujmovics László, Paska Oszkár és Horvát László 2001-ben vizsgáztak Budapesten. A kertbarátok ma már biztosak benne: sikerült pótolni azt a lemaradást, amely a második világháború utáni ötven évben következett be a borkultúra elsorvasztása terén.


A borversenyeken készült képek...


A borversenyek eredményei...


 

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Legfrissebb cikkek

Eredmények

Kapcsolataink

© 2017 Temerini Kertbarátkör. Minden jog fenntartva. Designed by Akos Varga (office@eulink.rs)

Kertészlak - Vrtlarski dom

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Print