Januarski sajam vina


U Temerinu su uvek visoko cenili dobro vino. U vreme naših dedova nije bilo dvorišta, gde nije bilo mesta za jedan ili dva „kvadrata” vinove loze. Ali je i trem bio prekriven ovom biljkom, u čijoj je senci prijalo popiti po čašu slankamenca. Domaću proizvodnju vina su onemogućili raspodelom velikih seljačkih porti i otvaranjem novih ulica. Ovu situaciju smo danas već uspeli promeniti. Ljubitelji vina koji su osnovali Društvo ljubitelja bašte iz Temerina su zaustavili ovaj nagli pad kulture vina u našem naselju, ali i šire.

Sve je počelo tako, što su se sredinom devedesetih utorkom uveče lokalni vinari počeli skupljati jedni kod drugih. Degustirali su i ocenjivali svoja vina. Ali su ubrzo prekoračili okvir kućne degustacije vina. Kao nastavak ovih skupljanja, počela je serija predavanja najznačajnijih domaćih i mađarskih stručnjaka za vino, tako da smo sve više spominjani u novinama.

U međuvremenu se tabor degustatora vina i uzgajivača vinove loze sve više širio, a vino se vratilo na svoje staro mesto na porodičnom stolu. Naši vinari su dospeli na značajna domaća i inostrana takmičenja, odakle su se vraćali sa mnoštvom osvojenih medalja, i na taj način su dokazali da trud Temerinčana nije bio uzaludan, da na ovom bogatom južno-bačkom tlu osim kukuruza i šećerne repe ni dobro vino nije retko.

Od 1998. društvo svake godine organizuje sad već međunarodno takmičenje i degustaciju vina, a pre toga – kao generalnu probu – degustaciju mladog vina na dan Martona.

Danas već naši vinari prave i crkveno vino za katoličku parohiju u Temerinu, i ovo vino prečasni blagosilje zajedno sa ostalim temerinskim vinima na dan Sv. Jovana.

Društvo danas već ima trojicu diplomiranih degustatora vina: dr Laslo Dujmovič, Oskar Paška i Laslo Horvat su 2001. uspešno položili ispit u Budimpešti. Članovi društva su danas već sigurni: uspeli su da nadoknade sav gubitak na polju kulture vina, do čega je došlo tokom 50 godina nakon II svetskog rata.


Slike sa sajma vina...


Rezultati sa sajma vina...


 

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Najnoviji članci

30 December 2017
28 December 2017
27 December 2017
06 May 2017

Rezultati

Saradnja sa srodnim organizacijama

© 2017 Temerinsko društvo prijatelja bašte. Sva prava zadržana. Designed by Akos Varga (office@eulink.rs)

Kertészlak - Vrtlarski dom

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Print